Výnimočnosťou tohto syra je jeho údenie na bukovom dreve, čím získava príjemnú prirodzenú údenú chuť. Ide o parený syr špecifického tvaru a chuti príznačného pre Slovensko.
Je vhodný na prípravu jedál studenej i teplej kuchyne, špeciálne na zapekanie.
Odporúčame servírovať s červeným barikovým vínom.
Energetická hodnota na 100g výrobku (kJ/kcal) | 1072 kJ/257kcal |
---|---|
Bielkoviny | 24,08g |
Sacharidy | 2,38g |
Tuky | 16,97g |
Nasýtené mastné kyseliny | 10,82 g |
Mononenasýtené mastné kyseliny | 4,51 g |
Polonenasýtené kyseliny | 0,68g |
Vápnik | 777 mg = 97,12% ODD |
Soľ | 2,034g |
Verzia | údená – prírodné údenie studeným dymom na bukovom dreve |
---|---|
Hmotnosť | 100g |
Doba zrenia | nezrejúci syr |
Definícia syra | parený údený polomäkký nezrejúci stredne tučný syr |
Zloženie | mlieko, jedlá soľ |
Tuk v sušine* | 38% |
Sušina** | 51% |
Obsah alergénov | mlieko |
Typ syridla | syridlo mikrobiálneho pôvodu |
Miesto výroby | Liptovský Mikuláš, SR |
** Sušina: tuhý podiel syra alebo mliečneho produktu zostávajúci po odstránení (vyparení) vody, vyjadrený zvyčajne v %.
* Tuk v sušine (skratka „tvs“): podiel tuku v sušine, vyjadrený v % alebo v g/100 g.