Výnimočnosťou tohto syra je jeho údenie na bukovom dreve, čím získava príjemnú prirodzenú údenú chuť. Liptov Eidam je vyrobený z kvalitného mlieka z horských a podhorských oblastí, vďaka ktorému získava sýtejšiu farbu, jemnejšiu vôňu a špecifickú arómu.
Liptov Eidam je vhodný na prípravu jedál studenej i teplej kuchyne.
Odporúčame servírovať s koreneným dezertným vínom.
Energetická hodnota na 100g výrobku (kJ/kcal) | 1277 kJ / 307 kcal |
---|---|
Bielkoviny | 24,6 g |
Sacharidy | 2,8 g |
Tuky | 21,9 g |
Nasýtené mastné kyseliny | 14,5 g |
Vápnik | 790 mg = 98 % ODD |
Soľ | 1,8 g |
Verzia | údená – prírodné údenie studeným dymom na bukovom |
---|---|
Hmotnosť | 100g |
Doba zrenia | 4 týždne |
Definícia syra | polotvrdý zrejúci stredne tučný údený syr |
Zloženie | mlieko, jedlá soľ |
Tuk v sušine* | 44% |
Sušina** | 53% |
Obsah alergénov | mlieko |
Typ syridla | syridlo mikrobiálneho pôvodu |
Miesto výroby | Liptovský Mikuláš, SR |
** Sušina: tuhý podiel syra alebo mliečneho produktu zostávajúci po odstránení (vyparení) vody, vyjadrený zvyčajne v %.
* Tuk v sušine (skratka „tvs“): podiel tuku v sušine, vyjadrený v % alebo v g/100 g.