
2 hrušky
750 ml červeného vína, napr. Alibernet
1 kúsok škorice
1 ks badiánu
4 klinčeky
2 PL trstinového cukru
3 PL mascarpone
1 PL práškového cukru
10 bobuliek hrozna na dozdobenie
syr Vrchár hranol (6-mesačný)
nastrúhaná limetová kôra alebo mandľové lupienky
Hrušky ošúpeme, zospodu vydlabeme jadrovník a vložíme ich do úzkeho, vyššieho hrnca.
Zalejeme vínom, pridáme cukor, badián, škoricu, klinčeky a prikryté povaríme tak, aby ovocie zmäklo, ale nerozpadávalo sa, aby sme ho mohli preniesť.
Hrušky necháme vychladnúť vo víne.
Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať a zospodu naplníme syrom mascarpone zmiešaným s práškovým cukrom.
Naplnenú hrušku položíme na tanier s okrajom a zalejeme troškou vareného vína.
Okolo poukladáme syr Vrchár a bobuľky hrozna. Posypeme strúhanou kôrou z limety alebo mandľovými lupienkami.
Odporúčame podávať s vínom Rosa.