
Špízy
2 balenia syrčekov Liptov, pokrájané na menšie kúsky cca 1,5 cm
4 reďkovky
1 mini klobáska
1 mrkvička
bazalkové lístky
Pareničkové jednohubky
1 balenie pareničiek Liptov
150-200g uvarenej šošovice
1 ks vajíčko
2 PL strúhanky
1 šalotka, pokrájaná
2 ks strúčiky cesnaku, pokrájané
1 ČL majoránu
soľ a korenie
12 ks koliesok cibule
12 ks koliesok uhorky
kečup
olej
2 balíky nití Liptov
20 g treného tvarohu
2 pláty rias nori
8 ks kyslých uhoriek, malých
Slivkový dip:
2 slivky, pokrájené na drobno
1 šalotka, posekaná nadrobno
½ jablka, pokrájaného na kocôčky
soľ, korenie
1 PL aceto balsamico
1 ČL cukru
olej
Avokádový dip:
1 avokádo
1 viazanička koriandrovej vňate, posekanej
½ malej šalotky, nadrobno nakrájanej
1 ks šťava z limetky
soľ a korenie
Špízy
Na drevenú paličku napichujeme syrčeky, kolieska mrkvičky, bazalku, kolieska reďkvičky a klobásku. Striedame a opakujeme až kým neminieme všetky nachystané ingrediencie.
Pareničkové jednohubky
Uvarenú šošovicu zmiešame s opraženou cibuľou a cesnakom, dochutíme majoránom, soľou a korením. Primiešame vajíčko a strúhanku a formujeme mini burgery. Vypražíme ich do zlatista. Necháme vychladnúť.
Prekrojíme pareničku, vložíme na spodnú časť parenice 1 burger, potom koliesko cibule a uhorky, troche kečupu a prikryjeme vrchnou časťou parenica burgeru. Prepichneme špáradlom.
Tip: Môžeme si urobiť aj mäsový variant z mletého mäsa.
Na nori riasu poukladáme Maki nitky, potrieme tvarohom, aby sa pri balení nerozpadli a do stredu nitiek dáme uhorky. Zabalíme, koniec riasy navlhčíme a zlepíme. Nakrájame na požadované množstvo kusov.
Slivkový dip:
Všetko spolu opečieme na troške oleja, až kým dip nezhustne. Preložíme do servírovacej nádobky.
Avokádový dip:
Avokádo ošúpeme, odkôstkujeme, popučíme vidličkou, premiešame s ostatnými surovinami a preložíme do servírovacej nádobky.