
700 g bravčového mäsa z pliecka
1 PL paradajkového pretlaku
1 ČL ostrej čili pasty, napr. Sambal oelek alebo Harrisa
1 PL (zarovnaná) sušeného tymianu
3 nadrobno posekané strúčiky cesnaku
2 nadrobno posekané šalotky
3 bobkové listy, soľ a mleté čierne korenie
100 ml vody
1 PL masla
1 forma na paštétu (cca 30 x 8 x 5, Š x V x H)
Na obal:
125 g letnej bryndze LIPTOV
75 g masla
½ červenej a žltej papriky, posekanej na 2 x 2mm kocky
1 zväzok pažítky, pokrájaný nadrobno
40 cm potravinovej fólie na vyloženie formy
na fokaču (focacciu):
200 g hladkej múky
1 vajce
15 g kvasníc
100 ml vlažného mlieka
1 ČL trstinového cukru
1 štipka soli
3 PL olivového oleja extra virgine
2 PL čerstvého posekaného rozmarínu
1 PL hrubej morskej soli
Mäso s ostatnými surovinami vložíme do liatinového hrnca, premiešame a dáme prikryté piecť do rúry na 150 °C na 3 – 4 hodiny. Potom odstránime bobkové listy, mäkučké mäso dvomi vidličkami potrháme na vlásky, občas aj na väčšie kúsky a vložíme do pripravenej, fóliou vyloženej (napr.) antikorovej formy, zalejeme šťavou z výpeku a necháme v chladničke stuhnúť.
Z kvasníc, mlieka a z cukru pripravíme kvások, pridáme múku, štipku soli a vypracujeme cesto. Necháme 20 až 30 minút nakysnúť. Následne ho roztiahneme na plech s rozmermi 40 x 20 cm v hrúbke asi 5 až 7 mm. Prstami urobíme zvrchu do cesta po celej ploche malé jamky. Polejeme ho olejom, posypeme posekaným rozmarínom a hrubou morskou soľou. Upečieme dozlatista a necháme vychladnúť.
Bryndzový bal:
Bryndzu zmiešame so zmäknutým, ale nie rozpusteným maslom.
Mäso vyklopíme z formy na vychladenú focacciu, odstránime fóliu a po dĺžke odrežeme prečnievajúci slaný koláč. Natrieme zmesou bryndze s maslom, posypeme zmesou papriky a pažítky a rukami jemne pritlačíme posýpku do obalu. Prikryjeme alobalom alebo fóliou a vložíme do chladničky vychladnúť.
Odporúčame podávať s vínom Cabernet sauvignon.