
4 žĺtka
1 celé vajce
300 g múky z tvrdej pšenice
200 g hladkej múky
soľ a korenie
Plnka:
160 g Bryndze s údenou chuťou
1 PL masla Liptov
6 lístkov šalvie (cca 10 cm veľkých)
1 PL strúhanky
80 g mletých vlašských orechov
soľ a korenie
Na poliatie:
3 PL masla Liptov a 12 lístkov šalvie (cca 5 cm)
Z múky, vajec, soli a korenia vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a necháme ich v potravinárskej fólii odležať na chladnom mieste 30 minút.
Cestá vyvaľkáme na hrúbku 0,8-1 mm, povykrajujeme z nich kruhy o veľkosti 10 cm.
Veľké šalviové listy pokrájame na tenké rezance a opečieme ich krátko v masle. Primiešame k nemu bryndzu a strúhanku. Dochutíme.
Po vychladnutí plníme kruhy do stredu. Okolie potrieme maslom, preložíme a prstami zlepíme, stlačíme. Potom preložíme cez prst a opäť zlepíme.
Varíme 4 minúty vo vriacej osolenej vode. Na tanieri polejeme opečenými lístkami v masle. Dochutíme.