
2 ks Liptov syrový steak údený
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
100 ml bieleho vína
200 g ryže Arborio
600 ml kuracieho vývaru
200 g hrášku
3 PL masla
70 g parmezánu
50 g pekanových orechov
30 g oravskej slaniny
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme pretlačený cesnak, ryžu a opekáme minútu.
Vsypeme hrášok a chvíľu restujeme.
Do panvice nalejeme víno a miešame, kým sa neodparí. Následne zmes podlejeme časťou vývaru a varíme. Vždy, keď sa nám tekutina zredukuje, pridáme vývar. Tento postup opakujeme, až pokiaľ ryža nie je mäkká.
Na záver pridáme maslo, parmezán a premiešame.
Orechy nasekáme nadrobno a slaninu nakrájame na malé kocky. Na panvici orestujeme slaninku. Pridáme orechy a krátko opečieme. Odložíme bokom.
Na záver nasucho opečieme z oboch strán syrový steak.
Rizoto podávame posypané orechmi so slaninkou a so syrovým steakom.